Försvarsutskottets ordförande berättari videoklippet hur han ser på Kustbevakningens situation. Foto: SVT

Tunga politikern om läget på Kustbevakningen: ”Ett allvarligt ekonomiskt läge”

Publicerad

Pål Jonsson (M), ordförande i Försvarsutskottet, ser allvarligt på det läge som Kustbevakningen befinner sig i. Han vill att regeringen i arbetet med kommande budgetar hörsammar nödropet och ser till att anslagen ökar i likhet med andra jämförbara myndigheter.

I söndags rapporterade SVT Nyheter Sörmland om att Kustbevakningens station i Oxelösund på sikt är hotad. Situationen är liknande inom hela Kustbevakningen och det är ingen nyhet för flera av politikerna i Sveriges riksdag.

”Obalans mellan mål och medel”

Men myndigheten har länge fått stå tillbaka vad det gäller finansiering. Samtidigt som exempelvis Tullverket och Försvarsmakten har fått ökade anslag har det stått still för Kustbevakningen, trots att personal- och materielbehovet ökar.

– Det är ett allvarligt ekonomiskt läge och det råder en obalans mellan mål och medel för Kustbevakningen, säger Pål Jonsson.

Uppmanar regeringen

Försvarsutskottet ansvarar för förslagen till beslut som läggs fram till riksdagen gällande bland annat Kustbevakningen och Pål Jonsson uppmanar nu regeringen och den ansvarige ministern Mikael Damberg (S) att i samband med den kommande höstbudgeten lyssna på larmsignalerna som kommer från Kustbevakningen.

Inrikesminister Mikael Damberg kommenterar frågan via sin pressekreterare Mirjam Kontio:

”För frågor om Kustbevakningens framtida finansiering hänvisar jag till den kommande budgetpropositionen för 2022 som kommer att presenteras den 20 september”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.