Tvillingparet som bytte sport

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingarna bytte från gymnastik till stavhopp och blev SM-medaljörer direkt. Framtiden ser lovande ut men att vara tvillingar och hålla på med samma idrott kan medföra en drivkraft med både positiva och negativa effekter.

Det var för bara ett och ett halvt år sedan som 17-åringarna Emmy och Ellen Haavisto valde att byta spår helt i sina idrottskarriärer. På en gymnastiktävling fick de höra om en kamrat som bytt till stavhopp. De provade – och fastnade.

– Det var svårt och det blev en utmaning så då kan man ju inte bara ge upp, säger Emmy Haavisto.

Sportfredag

Har tagit SM-medaljer

Steget från gymnastik till stavhopp är inte unikt. Legendaren från Ryssland, Jelena Isimbajeva, tog det också en gång i tiden. Tvillingarna Haavisto har redan varsin medalj från JSM-sammanhang och utvecklas hela tiden. I dagsläget är det Ellen som hoppar något högre än Emmy.

Enligt tränaren Jari Forslund har de alla tänkbara förutsättningar och bestämmer de själva hur bra de kan bli.

– Man brukar säga att inom friidrott så är man som bäst när man är 25 år så att de har ju tiden framför sig, säger han.

TV: Se hela reportaget här

Tvillingskapet också en press

Att vara tvillingar har de såklart för det mesta glädje av. Men de medger att det i tävlingsmoment, inte minst nu i stavhopp, kan innebära en psykisk press som är allt annat än hälsosam.

– Det är ju bra för att man kommer framåt men det kanske inte är bra för psyket att alltid tävla och alltid känna att man måste vara lika bra och helst bättre, säger Ellen Haavisto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet