Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eskilstuna kommun får inga bidrag för uppsagt boende för ukrainare Foto: SVT

Ukrainare flyttar med kort varsel – då står Eskilstuna kommun med bostadskostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna har tagit emot 190 ukrainare som anvisades till kommunen förra året. Alla har fått en egen möblerad bostad men ersättningen som kommunerna får från Migrationsverket täcker långt ifrån alla kostnader, enligt integrationssamordnaren.

Migrationsverket betalar 10 000 kronor i engångskostnad till kommunerna för varje ordnad bostad. Pengarna ska både räcka till att iordningsställa boendet samt avveckla och återställa det.

I praktiken betyder det att summan ska räcka till att möblera en lägenhet, oavsett storlek, och att den ska täcka eventuell uppsägningstid.

Pengarna räcker inte till

Hittills har en familj som anvisats till Eskilstuna återvänt hem till Ukraina utan förvarning. Ytterligare en man, som har fått heltidsarbete i Stockholm, har också lämnat kommunen. Det innebär att Eskilstuna kommun får betala tre månaders uppsägningstid för två lägenheter.

– Vi har köpt in möbler, monterat dem, betalat för transporten och personalkostnaden. Så 10 000 kronor räcker inte till något annat. Definitivt inte om man tänker på att en trerumslägenhet kostar runt 10 000 kronor i månaden, säger Victoria Lapa, integrationssamordnare i Eskilstuna kommun.

Regeringen vill inte kommentera

SVT Nyheter Sörmland har varit i kontakt med Migrationsverket som säger att myndigheten endast administrerar utbetalningar och hänvisar till regeringen gällande frågor om ersättningens storlek.

Migrationsministern har dock avböjt en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet