”Polisen hade aldrig frågat folk på stan om narkotika”

Uppdaterad
Publicerad

Några ungdomar i Brandkärr menar att polisen i Nyköping bara ställer narkotikarelaterade frågor till dem, och inte till folk på stan.

Polisen menar att de gör det överallt, men att det ofta beror på tid och plats.

När SVT träffar några ungdomar i Brandkärr, som inte vill synas med namn eller bild, berättar de om hur bra och skönt området är.

De menar att oroligheter och rapportering om stenkastning har förstorats upp.

– Det finns inte så mycket att göra, det händer inte så mycket här, säger en.

Polisen frågar om narkotika

Menar du att det är okej att kasta sten då?

– Nej, nej, nej. Det är inte okej. Jag menar att det bara pratas om det här för att det inte händer så mycket annat. Och då förstoras det.

En annan i sällskapet anser att de behandlas orättvist av polisen. Han berättar om hur han blev stoppad av polisen på väg hem från affären och att polisen frågade om han hade narkotika på sig eller hade testat narkotika någon gång.

– Det hade de aldrig gjort på stan, säger han och de andra håller med.

Polisen bemöter kritiken

– En av våra huvuduppgifter är att stoppa och kontrollera fordon och personer. Det beror lite på tid och plats, sen kan det alltid vara obehagligt om polisen ställer frågor, säger Nina Gual, kommunpolis i Nyköping.

Men stoppar ni folk på stan och frågar ifall de har narkotika, eller gör ni det bara i Brandkärr?

– Nej det gör vi överallt. Men det beror ju på tid och plats, ifall det har hänt något i närheten eller så. Vi ska generellt sett inte gå runt och fråga saker hur som helst, men ibland kan vi stoppa en större mängd människor för att kolla läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.