Enligt Signar Mäkitalo ger den nya vaccinvarianten samma skydd mot svår sjukdom och död. Foto: SVT

Uppdaterat covidvaccin på väg till Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland kan snart erbjuda en uppdaterad version av Pfizers covidvaccin. Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo anser inte att det är värt att vänta på.

– Det viktiga är att man tar vaccinet, säger han.

Alla sörmlänningar över 18 år erbjuds nu påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla över 65 år, samt personer i riskgrupper, fyller på med ytterligare en dos.

Nu berättar Region Sörmland att den nya uppdaterade versionen av Pfizers vaccin börjar distribueras i länet de närmaste veckorna. Den nya versionen innehåller en lite annan sammansättning än tidigare och ska ge ett ökat skydd mot omikronvarianten BA.1.

Coronaviruset i Sörmland

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo tycker dock inte att den nya vaccinvarianten är värd att vänta på. Enligt honom är det viktigaste att de äldre delarna av befolkningen samt de i riskgrupp vaccinerar sig så fort som möjligt.

– Båda vaccinen ger samma skydd mot svår sjukdom och död, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet