Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Frida Gunnvald på plats i bostadsområdet i Strängnäs där det inträffade en explosion tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: SVT

Explosion i bostadsområde i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade i ett bostadsområde i Finninge i Strängnäs tidigt på tisdagsmorgonen. Nationella bombskyddet kallades till platen och ett tjugotal personer evakuerades från närliggande bostäder.

Larmet om en explosion kom strax efter klockan fyra. Ett stort område spärrades av. Flera polisenheter, nationella bombskyddet och räddningstjänsten arbetade på platsen.

– Polisen är på plats efter någon typ av detonation i Strängnäs, delvis evakuering pågår. Det viktiga just nu är att man följer räddningspersonal. Ambulans är på plats, men vi vet inget om personskador, säger polisens presstalesperson Angelica Forsberg kort efter larmet.

Explosion i Strängnäs

Skadorna på byggnaden ska inte vara särskilt allvarliga, men på marken i närheten hittades ett misstänkt föremål.

– Eftersom det skett en detonation i området betraktade vi föremålet som skarpt. Det ska nu analyseras, säger Angelica Forsberg.

Händelsen utreds av polisen som allmänfarlig ödeläggelse.

Området i Strängnäs spärrades av under morgonen. Foto: Frida Gunnvald/SVT

Utesluter inte gängkoppling

Det har skett flera sprängningar i Stockholmsområdet i närtid. Flera av dem kopplas till konflikten som rör Foxtrotnätverket. Men än är det för tidigt att säga om dagens händelse är gängrelaterad, enligt polisen. Inte heller vill polisen kommentera eventuella kopplingar till flertalet skjutningar och sprängdåd i Nyköping förra året.

– Det är ingenting vi kan kommentera om vid det här skedet, men inte heller något vi utesluter, säger Angelica Forsberg.

20-tal personer evakuerade

Ett tjugotal personer fick lämna sina bostäder under morgonen. Strängnäs kommun aktiverade sina stödfunktioner och öppnade en förskola i närheten för att stötta de evakuerade personerna.

– Många är skärrade. Vi har krisstödspersonal på plats. De har fått kaffe och frukost, säger Patrik Jarenius, säkerhetschef i Strängnäs kommun.

Statsministern: ”Hoppas ni snart får komma hem”

Statsminister Ulf Kristersson, vars hemstad är Strängnäs, kommenterade nattens sprängningar på Instagram:

”Jag tänker på alla Strängnäsbor i Dammen och Finninge som kl 04 i natt tvingades lämna sina hem, en del fick klättra ut genom fönstret. Jag vet att många nu hjälper till och hoppas att ni snart får komma hem igen”.

Vid 12.30 meddelade polisen att avspärrningarna i området är hävda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 20-tal personer fick evakueras efter explosionen. Hör insatsledaren Frank Granath berätta i klippet. Foto: SVT

Tidigare sprängningar i Strängnäs kommun

Det är inte första gången det smäller i anslutning till bostäder i Strängnäs kommun.

3 april 2019 kastas ett föremål in genom ett fönster till en barnfamilj i en Strängnäsvilla. Inledningsvis larmas det som en explosion och Nationella bombskyddet tillkallads, men det visar sig senare vara en brinnande tårgasfackla.

20 februari 2019 exploderade en handgranat vid en bil på en villagata i Stallarholmen.

15 juli 2022 inträffade en explosion på Vallonvägen i Åkers styckebruk. Polisen kopplar sprängningen till en skottlossning i samma ort ett par månader senare. Men ingen har dömts för brotten.

18 juli 2022 skedde en explosion i ett flerfamiljshus i Strängnäs. Tre personer anhölls misstänkta för inblandning, men släpptes på fri fot. Ingen har ännu dömts för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Strängnäs

Mer i ämnet