Grafiker: Truls Wallin, SVT Design

Utredningen lades ner efter 16 minuter

Uppdaterad
Publicerad

64 grisar till ett värde av 65.000 kronor stals från Mats Schörlings gård i Vingåker. Försvinnandet kan vara den största grisstölden någonsin. Men polisutredningen lades ned direkt.

Vingåkersbonden Mats Schörling håller omkring 1.000 grisar utomhus på sina ägor. Det handlar om så kallade kravgrisar som vistas fritt i hagar omgärdade av elstängsel.

Totalt har 64 grisar försvunnit spårlöst från tre hagar någon gång mellan den 20 maj och den 27 juli.

Avskevs efter 16 min

I söndags klockan 19.06 gjorde Mats Schörling en polisanmälan. Klockan 19.25 skevs anmälan in som stöld i polisens datasystem. Men utredningen lades ned 16 minuter senare, av Polisens kontaktcenter i Nässjö.

När ni undersökte platsen, vad fann ni då?

– Vi har inte gjort någon platsundersökning där på den anmälan, säger kommissarie Pia S Kling, förundersökningsledare vid Polisens kontaktcenter.

Vad säger bonden när ni pratat med honom?

– Vi har inte pratat med honom.

Brottet går inte att utreda

”Förundersökning inleds inte. Det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp.”

– När är brottet fullbordat? När första grisen försvinner eller när trettiosjunde försvinner eller den femtioåttonde?, säger förundersökningsledare Pia S Kling.

– Med de ingångsuppgifter som fanns i anmälan kunde vi inte gå vidare med den. Brottstiden var väldigt lång vilket förvånade oss om man har 60 grisar som varit utan tillsyn i en och en halv månad.

”Inte tillräcklig uppsyn”

Men de har väl haft tillsyn?

– Men varför har de i så fall inte rapporterat, brottstiden var ju så pass lång.

Men kan det inte vara svårt att se om grisarna försvinner en efter en?

– Då har man nog inte tillräcklig uppsyn över sina djur. Det är så vi har resonerat. Jag kom ihåg den här anmälan. Men är det så att bonden har mer uppgifter att lämna gällande den här stölden så tar vi naturligtvis upp anmälan igen och tittar på den.

Omöjligt räkna varje dag

Men Mats Schörling slår tillbaka polisens påstående om att han inte haft uppsyn över grisarna.

– Vi har daglig tillsyn. Det handlar om flockar på 150 till 250 djur som är omöjliga att räkna varje dag. Så är det med den här typen av kravmärkt uppfödning.

Gården räknar grisarna i samband med att man utför åtgärder och omsorg om grisarna. Exempelvis när det är dags för vaccinering.

Hur ser du på att polisen la ner utredningen efter bara 16 minuter?

– Det är lite uppseendeväckande. Jag förstår att det är få detaljer att gå vidare på men de kunde väl ha pratat med mig åtminstone.

Tipsa oss! Mejla: sormland@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer