Vaccineringen kommer att ske i fyra faser. Just nu pågår den första fasen i Sörmland. Foto: Johan Nilsson/TT

Här är vaccineringens fyra prioriteringsgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår den första fasen av vaccineringen mot covid-19 i Sörmland där bland annat de som bor på äldreboenden ingår. Men vilka prioritetsgrupper ingår egentligen i vilka faser? Nedan reder vi ut hur faserna ser ut.

Hälsovalschefen Mats Henningsson berättar att Region Sörmland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring vaccineringen mot covid-19. Det innebär att den är uppdelad i fyra olika faser.

Fas 1

I den första fasen vaccineras personer som bor på särskilda boenden för äldre, personer med hemtjänst och hemsjukvård. Här ingår även personer som bor med dessa utvalda samt äldreomsorgspersonal.

Coronaviruset i Sörmland

Fas 2

I den andra fasen är det personer som är 65 år eller äldre – som inte har hemtjänst – som vaccineras. Utöver dem kommer även vuxna som får insatser enligt LSS samt personal inom vård och omsorg att få sina doser. Även personer med dialysbehandling eller som genomgått organtransplanation kan här bli vaccinerade.

Fas 3

I fas tre är det dags för alla mellan 60 och 64 år, samt övriga från 18 år och uppåt som tillhör riskgrupper. Även personer över 18 år som bedöms ha svårt att följa smittskyddande åtgärder ingår här. Till exempel personer med psykisk funktionsnedsättning eller folk som lever i socialt utsatta situationer.

Fas 4

Sist ut, i fas fyra, är personer som är mellan 18 och 69 år som inte tillhör någon riskgrupp.

Hur snabbt de olika grupperna kan vaccineras beror på hur många doser som regionen tar emot.

– Vi räknar med att fas fyra i bästa fall kan komma igång i maj, säger Mats Henningsson, hälsovalschef i Region Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet