Foto: SVT/arkiv

Vad räknas egentligen som mobbning?

Uppdaterad
Publicerad

En knuff i korridoren eller en taskig kommentar på lunchrasten? Vad räknas som mobbning? SVT Nyheter Sörmland träffade Ing-Marie Larsson på Stödcentrum för barn och ungdomar i Eskilstuna för att reda ut begreppet.

De senaste veckorna har Ing-Marie Larsson föreläst för alla elever som går i sjunde klass i Eskilstuna kommun om mobbning, och kanske framförallt den som sker på nätet.

– Mobbning innebär att du blir trakasserad och utsatt för något som är obehagligt under en längre tid eller följer ett konsekvent mönster. Det är inte ett slag, det är inte en kommentar. Det är olika sätt som man försöker försätta en person i dålig dager. ”Jag bestämmer vad du ska göra och hur du ska se ut.” Att hela tiden få höra att du är något dåligt. Oavsett om det sker på skolan, på fritiden eller på nätet, säger hon.

#mobbning

Lärarnas roll – väldigt viktig

Om du känner att du blir mobbad menar Ing-Marie Larsson att det är väldigt viktigt att hitta någon att prata med om det och inte hålla det inom sig själv. Där menar hon att lärarna och andra vuxna på skolor runt om i landet har en väldigt viktig roll.

– De elever som kommer till mig och ombeds berätta om någon vuxen som står dem nära blir det alltid tydligt att lärarna kommer barnen väldigt nära.

– För att en lärare ska göra ett bra jobb är det viktigt att hela ledet fungerar. För att som lärare orka vara den här stjärnan måste jag ju ha schysst förutsättningar för att orka med det, givetvis.

En del av mobbningen i landet som hon tycker att lärare ibland har lite dålig koll på är den som sker över nätet. Hon menar att det fortfarande finns de som hävdar att de inte förstår tekniken eller plattformarna. Men Ing-Marie Larsson tror att det är viktigt att alla lärare skaffar sig kunskap i ämnet då större och större del av ungdomarnas liv spenderas på nätet.

Förödande konsekvenser

Om en ung och utsatt person inte hittar någon att prata med då? Då menar Ing-Marie Larsson att konsekvenserna kan bli förödande.

– Konsekvenserna kan ju bli att ungdomarna tror att de inte är värda någonting. De tänker att de lika gärna kan skada sig själva på något sätt. Och i slutändan har vi faktiskt fall här i Sverige på små barn som tagit livet av sig just för att de inte orkar leva med det de varit med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet