Under torsdagsmorgonen fick Trafikverket rycka ut till väg 53, mellan Spånga och Hossebo i höjd med Skälby, där vägen svämmat över. Foto: Pontus Stenberg

Delar av väg 53 översvämmad – stor påverkan på trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Regnovädret har fortsatt intensivt i Sörmland och under natten har räddningstjänsten fått in flera larm om översvämmade och vattenskadade hus. Tidigt under torsdagsmorgonen blev delar av väg 53, mellan Sparreholm och Nyköping, översvämmad, vilket har stor påverkan på trafiken. 

– Jag har aldrig sett något liknande, säger frilansfotografen Pontus Stenberg.

Enligt Trafikverket är det söder om Sparreholm, Flens kommun, som det blivit en större vattensamling på väg 53.

Frilansfotografen Pontus Stenberg berättar att flera bilar har fått vända från platsen.  

– Det är jättemycket vatten, det går inte att komma förbi. Jag tror att det är en flod på 100 meter tvärs över vägen, säger han. 

Enligt Trafikverkets prognos kommer problemen på vägen vara åtgärdade först vid 21-tiden på torsdagen.

Flera källare har svämmat över under natten

Under natten har regnet slagit hårt mot källare och arbetet fortsätter under morgonen.

– Det har varit körigt, framförallt i Högsjö men även i Vingåker och Katrineholm. Sörmland har fått sin beskärda del av regn, säger Morgan Wass, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Även tomter har drabbats och pumparbetet pågår fortfarande.

– De håller på fortfarande i Högsjö och pumpar, det rör sig om källare, bostäder och tomter som har översvämmat, säger Morgan Wass.

Även i trakterna kring Nyköping och Trosa har regnet orsakat problem. I Tystberga har räddningstjänsten varit på plats och sugit upp vatten från en källare.

– Det rör sig om 30 till 40 centimeter vatten på 70 till 80 kvadratmeter, mellan tummen och pekfingret, så det rör sig om ganska mycket vatten. Helt vattenfyllt, säger larmoperatör på Sörmlandskustens räddningstjänst.

Räddningstjänsten har även åkt ut på ett par källarlarm i Sörmlands norra delar kring Eskilstuna.

Regnet avtar under dagen

Regnet kommer avta successivt under dagen men inte vara helt över förrän tidigt imorgon.

– Det kan komma några enstaka lokala skurar även imorgon, men i stort kommer det vara över, säger Moa Hallberg meteorolog på SMHI.

SMHI varnar för höga flöden i länet under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.