Foto: SVT Design

Våldet mot män ökar – men få brott klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet män som utsätts för våld i nära relationer ökar i landet och i Sörmland är det bara 7 procent av brotten som klaras upp, vilket är den lägsta andelen i hela landet.

Det är Stiftelsen Tryggare Sverige som gjort en kartläggning över anmälningarna beträffande våld i nära relationer mot män. Rapporten visar att anmälningarna ökat sett till hela landet. 2010 gjordes 3170 anmälningar, 2014 gjordes 3514. En ökning på omkring 10 procent.

Ofta motanmälningar

I Sörmland kom 686 anmälningar in under perioden, bara Stockholm, Skåne och Västra Götaland har fler anmälningar.

– Det handlar ofta om brott där det finns en motanmälan också, att båda kan har varit våldsamma och anmält varandra. Men det är klart att det finns fall där enbart män utsatts, säger Elisabeth Johansson som jobbar med våld inom nära relationer på Eskilstunapolisen.

– Vi har ett högt inflöde och det kan även vara något bra, det betyder att folk vågar anmäla.

Klaras sällan upp

Men enligt rapporten är det en liten del av brotten som blir uppklarade i den mån att en person bundits till brottet genom att åtal har väckts, strafföreläggande har utfärdats eller åtalsunderlåtelse har meddelats. Sett till hela landet är det bara en tiondel av de anmälda brotten som klaras upp.

Lägsta andelen i Sörmland

Och i Sörmland är andelen lägst. Av de 686 anmälningarna om våld mot män i nära relationer mellan 2010 och 2014 är det bara 7 procent, 47 stycken, som blivit personuppklarade.

– Ord står ofta mot ord och det måste finnas stödbevisning i den här typen av brott. Jag kan inte säga varför det ser ut så här, säger Elisabeth Johansson.

I Kronoberg är andelen uppklarade brott högst: 17 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.