Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, visar några illegala vapen som har beslagtagits den senaste tiden. Foto: SVT

Fler illegala vapen i Eskilstuna

Publicerad

Tillgången på illegala vapen i Eskilstuna ökar.

Det är svårt för polisen att få tag på brottslingarna.

– Det är allvarligt. Det handlar ytterst om att människor kan mista livet, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Det senaste året har det skett fem skjutningar i Eskilstuna där personer har skadats, vad polisen känner till.

Polisen märker att tillgången på illegala vapen ökar. Fram till mitten av oktober i år har polisen beslagtagit 50 illegala vapen i Eskilstuna. Det handlar om pistoler, kulgevär, luft/fjäder/kolsyrepistoler och olika vapendelar. Men det finns ett stort mörkertal.

– Är man etablerad i kriminella nätverk vet man hur man ska få tag i skjutvapen som man inte har licens för. Många av de kriminella får inte licens för att de inte uppfyller kraven för vapeninnehav och då söker de sig på annat håll, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

”Skrämma och hota”

Hittills i år har polisen i Eskilstuna tagit emot närmare 70 anmälningar om vapenbrott.

– Vi ser en ökning av vapen som hotmedel. Tröskelnivån till att ta till skjutvapen är lägre i dag. Man använder det i syfte att skrämma och hota. I en del fall skjuter man också för att sätta kraft bakom orden. Lite raljant kan man säga att där man förr använde knytnävar använder man vapen i dag, säger Jens Pedersen, chef för polisens underrättelsegrupp i Södermanland.

När det gäller skjutningarna som skett i Eskilstuna är det främst kriminella som skjuter på andra kriminella. Det handlar oftast om löst sammansatta nätverk av personer som känner varandra, där det finns en person som leder gruppen.

Svårutredda brott

– Det är allvarligt. Det handlar ytterst om att människor kan mista livet. Det finns alltid en risk när man använder skjutvapen på en offentlig plats att en tredje person blir skadad. Vi måste hela tiden arbeta med att försvåra tillgängligheten på vapen, säger Christer Sjöqvist.

Brotten där illegala vapen förekommer är svårutredda för polisen.

– Det bygger mycket på att personen som blir utsatt för brottet vill vittna och det är sällan det är så i kriminella uppgörelser. De väljer också tider och platser där det inte finns så många andra vittnen. Där är vi i behov av att vi får hjälp av en målsägare som vill vara med och delta i utredningen.

Polisen jobbar ständigt med att försöka få bort vapen från gatan, både genom att följa upp tips, arbeta med underrättelse och spaning.

Vill se skarpare straff

Det har också pågått en nationell satsning på Darknet, som är den dolda sidan av internet där det förekommer försäljning av narkotika och vapen. Men det är svårt för polisen att identifiera personer som säljer och köper på Darknet.

Christer Sjöqvist vill se skarpare straff för vapenbrott.

– Åker man fast ska det innebära att man får sitta i fängelse under en lång period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.