Färre sörmländska niondeklassare klarar kunskapskraven i alla ämnen, enligt siffror från Skolverket. Foto: TT

Var tredje grundskoleelev i Sörmland klarar inte kunskapskraven

Uppdaterad
Publicerad

Trosa är den kommun i Sörmland där flest elever i årskurs 9 når kunskapskraven i alla ämnen, medan det i Vingåker är minst andel elever som går ut grundskolan med godkända betyg. Men trenden kan vara på väg att vända.

Skolverket presenterade under torsdagen slutbetygen för grundskolan för läsåret 2018/2019. Resultatet i hela länet är en försämring jämfört med läsåret 2017/2018. Då klarade 71,5 procent av de sörmländska eleverna i nian kunskapskraven i alla ämnen, men under läsåret 2018/2019 låg siffran på 68,3 procent. I hela riket är andelen 75,5 procent.

Ökning trots bottenbetyg

Vingåker får en bottenplacering i länet, men här har ändå andelen niondeklassare som når kunskapskraven ökat mest.

– Naturligtvis är det roligt att höra det. Vi har haft en del problem tidigare, men nu är vi på rätt väg, säger Anders Danielsson, utbildningschef i Vingåker.

Samtidigt är Vingåker den kommun i Sörmland som har minst andel behöriga lärare, enligt siffror från Skolverket som Lärarförbundet sammanställt tidigare i år.

– Det är inget som säger att en obehörig lärare är dålig, säger Anders Danielsson.

Med hjälp av riktade insatser genom satsningen Samverkan för bästa skola har Skolverket gått in för att hjälpa till i kommunen. Utbildningschefen tror också att man pratar mer om betyg nu än tidigare.

– Lärarjobbet är inget ensamjobb, det är fler lärare som rättar till exempel nationella prov och då kan man bolla svar och bedömningar med varandra.

I Nyköping har också andelen elever i årskurs 9 som klarar kunskapskraven i alla ämnen ökat.

Sämre betygsresultat

Men i Eskilstuna, Katrineholm, Flen, Gnesta, Strängnäs och Trosa har andelen minskat.

Den kommun i länet där andelen har minskat mest är Oxelösund. Här nådde 55 procent av niondeklassarna kunskapskraven i alla ämnen under förra läsåret. Men till skillnad från Vingåker finns här högst andel behöriga lärare i länet.

När det gäller andelen niondeklassare som är behöriga till yrkesprogram på gymnasiet har den minskat i hela Sörmland med drygt två procentenheter de senaste läsåren. Siffran ligger nu på knappt 80 procent.

På Skolverkets hemsida finns statistiken för din skola.

Andel elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen

Läsåret 2018/2019: (läsåret 2017/2018)

Riket: 75,5 procent (75,6 procent)

Sörmland: 68,3 procent (71,5 procent)

Eskilstuna: 69,8 procent (72,5 procent)

Flen: 56,4 procent (62,2 procent)

Gnesta: 65,2 procent (69,2 procent)

Katrineholm: 65,5 procent (75,5 procent)

Nyköping: 72,4 procent (70,9 procent)

Oxelösund: 55 procent (69,4 procent)

Strängnäs: 71,6 procent (72,9 procent)

Trosa: 76,6 procent (84,7 procent)

Vingåker: 44,7 procent (39 procent)

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.