Äldre är en konstaterad riskgrupp. Foto: TT/SVT

Vårdcentraler erbjuder hembesök hos riskgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Personer som vanligtvis inte har vård i hemmet men som tillhör riskgrupper för coronasmittan kan nu i samråd med vårdcentralen få ett hembesök.

Vårdcentraler har alltid erbjudit hembesök till patienter inskrivna i hemsjukvården, alltså de som har en pågående sjukdom som gör det svårt att ta sig till vårdcentralen.

Nu har Region Sörmland beslutat att vårdcentralerna även ska kunna göra hembesök hos patienter som tillhör riskgrupper för det nya coronaviruset. Det handlar om äldre och personer med underliggande sjukdomar och som inte kan ta sig till vårdcentralen. Syftet är att dessa patienter inte ska utsättas för risken att smittas av covid-19 i samband med ett vårdcentralsbesök.

– Men man kan inte bara ringa till vårdcentralen och kräva ett hembesök. Det görs först en medicinsk bedömning över telefon där det avgörs om man ska ha hembesök eller inte, säger Mats Henningsson, hälsovalschef.

Gäller på samtliga vårdcentraler

Beslutet att utvidga hembesöken till riskgrupperna gäller på alla 30 vårdcentraler i Sörmland. Eskilstuna kommun har även valt att förstärka med två sjuksköterskor.

– Normalt jobbar vi på asyl- och migranthälsan med hälsoundersökningar på asylsökande och nyanlända. Nu ska vårdcentralerna i Eskilstuna som inte hinner med hembesöken få hjälp av oss, säger sjuksköterskan Vida Anne Torelöv.

Förstärkningen i Eskilstuna görs på prov under april och maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.