Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några exempel på hur personalen beskriver sin arbetsmiljö och hur den fackliga organisationen Vårdförbundet reagerar på rapporterna i klippet. Foto: SVT

Vårdpersonalens larm från golvet: Oro, stress och yrsel

Publicerad

Sedan regionen införde hyrstopp och anställningsstopp har antalet avvikelser relaterat till arbetsmiljön ökat inom vården – det visar statistik från Region Sörmland.

– Det är färre personal som ska göra mer, då händer det också mer, säger Robert Sanderberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Sörmland.

Under förra året skedde flera förändringar som påverkar vårdpersonalen i Region Sörmland. I början av året infördes hyrstopp för sjuksköterskor, i oktober infördes ett anställningsstopp och i december började neddragningen av hyrläkare. Samtliga förändringar är kopplade till den ekonomiska krisen i regionen.

SVT Nyheter Sörmland har tagit del av avvikelserapporter kopplade till arbetsmiljön sedan anställningsstoppet den 1 oktober 2023 fram till den 30 januari i år. I jämförelse med samma period föregående år har antalet avvikelser ökat med över 20 procent.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

– Generellt sett i olika perioder är det en högre arbetsbelastning inom vården. Det har det även varit tidigare, innan vi gjorde den här reduktionen, säger Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

”Finns ett mörkertal”

För den senare perioden är inte alla rapporter avslutade ännu och därmed inte offentliga. Men av de drygt 200 som är avslutade förekommer det i något högre utsträckning avvikelser där personalen beskriver stress och underbemanning.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal. Våra medlemmar säger själva att de inte hinner skriva avvikelser, säger Robert Sanderberg.

Att personalen mår dåligt, vad kan det få för konsekvenser för patienterna i längden?

– Det kan bli högre sjukskrivningstal. Och då blir det ju ännu mindre personal som kan ta hand om patienterna. I slutändan handlar det om patientsäkerhet, säger Robert Sanderberg.

– Vi tar de avvikelser som vi får in på allvar och ser om det finns något som vi kan förbättra, säger Magnus Johansson.

Hör några exempel på hur personalen beskriver sin arbetsmiljö och hur Vårdförbundet reagerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet