Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Anna Fasth Schmidts film på en varg som rörde sig vid Djukvikskullen utanför Trosa en morgon i början av maj. Foto: Anna Fasth SchmidtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Närgången varg i centrala Trosa – fångades på film

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagsmorgonen observerade flera personer varg i Trosa. En av de var Annika som fick ögonkontakt när hon och hennes femåriga son Alexander var på väg till bilen.
– Jag lyfte direkt upp min son och sprang tillbaka in i huset, säger hon.

Annika Nielsen som bor på Björkhamragatan i centrala Trosa fick ett oväntat besök på måndagsmorgonen av en ensam varg som vandrade längs förskolans staket.

– Vargen gick precis utanför Tomtaklints förskola som ligger intill vårt hus. Först kände jag inget direkt hot, men när jag och vargen fick ögonkontakt blev det direkt obehagligt, säger hon.

Annika Nielsen stötte på vargen tidigt under måndagen. På hennes bilder ses den bland annat följa efter en fotgängare. Foto: Annika Nielsen

Efter en stund vände vargen om och gick i motsatt riktning bort från Annikas hus. Då hoppade de in i bilen och körde efter.

Närgången varg

– Jag följde efter vargen som gick otroligt nära en fotgängare, säger hon.

Fotgängaren, som erbjöds skjuts av Annika, verkade obrydd.

– Du vet att du har en varg bakom dig sa jag till honom, och det visste han, men han kände sig inte hotad, säger hon.

Även Anna Fasth Schmidt såg en varg som hon fångade på film i Djupvikskullen utanför Trosa. Se i klippet ovan.

”Varg i stad inte ovanligt”

Länsstyrelsen har under dagen tagit emot flera rapporter om att en ensam varg vandrat längs gatorna.

– Att man ser varg i staden är inte ovanligt. Det naturliga hos varg är att de har respekt för människor. Vargangrepp i Sverige är extremt ovanligt. Ser man en varg ska man göra sig stor och klappa i händerna, säger Markus Södling, vilthandläggare på Länsstyrelsen Södermanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargrevir i Sörmland

Mer i ämnet