En av valparna. Den mörka färgen var en del i att Länsstyrelsen fattade misstankar om att det kunde röra sig om hybrider. Foto: Länsstyrelsen

Beslutet: Varghybriderna ska skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Varghybriderna norr om Katrineholm ska skjutas. Det beslutade länsstyrelsen idag.

De varghybridsvalpar som setts norr om Katrineholm i närheten av Bie, ska skjutas. Det beslutade länsstyrelsen idag. Enligt länsstyrelsen är det viktigt att den skandinaviska vargstammen inte blir uppblandad med hund.

– Det är en skandinavisk angelägenhet att vi avlivar hybriderna snarast för att vargstammen inte ska blandas upp, säger Johan Varenius på länsstyrelsen Sörmland.

Färgen förbryllade

Valparna fångades på bild under slutet av sommaren. Många reagerade då på att de var ovanligt mörka till färgen. Senare analyser har visat att valparna är en korsning mellan varg och hund.

Länsstyrelsen var tidigt inne på att det skulle beslutas om skyddsjakt, och nu har myndigheten alltså fattat sitt formella beslut.

Lokala jägare

Skyddsjakten startar den 25 oktober och får pågå till och med den 28 februari om inte annat beslut tas. Jakten kommer att skötas av de jägare som har jakträtten på det område där skyddsjakten får bedrivas. Länsstyrelsen har även rätt att utse särskilda jägare om det skulle behövas.

Två stycken hybridvalpar har konstaterats, men enligt länsstyrelsen kan det finnas fler i området. Därför gäller jakten samtliga vargar som finns i området, och inte bara de konstaterade hybriderna. Även den vargtik som tros vara mamma till valparna får därmed skjutas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet