Se sändningen från prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av människor samlades på lördagseftermiddagen i centrala Eskilstuna för att uppleva den traditionella prideparaden. Uppskattningsvis deltog uppåt 3.000 personer och om den siffran stämmer så slogs siffran från förra året.

Det var en brokig skara som gick med i paraden som avgick något försenad vid 15.10-tiden från stadshotellet i Eskilstuna. Bland de mest färgglada fanns dansarna från Brasilianska föreningen i Eskilstuna. Men även till exempel kommun- och landstingsanställda och andra yrkesgrupper och organisationer gick med för att manifestera människors lika värde.

En av dem var Sörmlands landstingsdirektör Jan Grönlund som gick i täten av landstingets grupp i paraden.

Eskilstuna pridefestival

– Jag tycker det är en jättebra manifestation. I grunden är det en fråga om att alla ska behandlas lika. Den principen är otroligt viktig för landstinget Sörmland. Jag är stolt över det arbete som landstinget driver i HBTQ-frågorna, jag tycker vi ligger i framkant, säger Jan Grönlund i SVT:s direktsändning.

När Springpride startade 2007 var Eskilstuna en av få svenska städer som arrangerade ett eget pridefirande. Nu har det blivit något av en tradition i Eskilstuna.

Kyrkoherden kom ut

I SVT:s livesändning från lördagsförmiddagen fick du bland annat träffa Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelseordförande i Tyresö, som berättar om hur det är att vara öppen bög och samtidigt ha en hög politisk position. Vi mötte även Ann-Christine Roxberg, tidigare kyrkoherden Åke Roxberg, som kom ut som transperson för fem år sedan. Hon är inte längre anställd i Svenska kyrkan utan är numera föreläsare på heltid.

– Jag var en gräslig homofob och transofob. Det var väl mitt skydd, säger Ann-Christine.

Under lördagen föreläste hon i stadshuset om sin egen långa idenitetsresa.

– Man tilldelas ett kön när man föds. För de flesta människor fungerar det bra, men inte för mig. När puberteten började så kände jag att det inte stämde. Det var i mitten av 1960-talet och då var HBT en fullständigt okänd förkortning. Homosexuella, om de fanns, fanns långt borta. Och trans, det visste man inte vad det var, berättar Ann-Christine Roxberg.

Fortfarande knäpptyst

Hon önskar att Svenska Kyrkan vågar börja prata om transexualitet.

– Homosexualitet har man börjat prata om, men när det gäller transexuella är det fortfarande knäpptyst.

– För mina kollegor och församlingsmedlemmar blev det en lång resa, men de flesta tog det bra när jag kom ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna pridefestival

Mer i ämnet