Initiativtagaren och eldsjälen Magnus Eriksson har varit med och byggt upp Gripen hockey från grunden. Foto: SVT

Gripen hockey debuterar i Hockeyettan: ”Vi ska ta den här chansen”

Publicerad

Framtiden för elithockeyn i Nyköping såg mörk ut när Nyköpings hockey gick i konkurs 2014. Men nästan omedelbart startades ett nytt lag med sikte på de högre serierna. Snabbare än de flesta trodde har den visionen blivit verklighet.

När Gripen hockey hösten 2014 gick in i spel i division fyra gjorde man det i spåren av en konkurs som lämnade få hockeyintresserade i Nyköping oberörda. Det lag som några år tidigare nosade på dåvarande Elitserien var som bortblåst och de ekonomiska förutsättningarna för att bygga ett elitlag i ishockey var nere på noll.

Men Gripen vann sina serier både det året och det efterföljande. Efter en ytterligare stark säsong i tvåan i fjol och en andraplats i kvalet så blev det en plats i Hockeyettan.

Magnus Eriksson är en av de som engagerat sig mest i att bygga upp Gripen hockey och håller med om att hockeyn i Nyköping kanske inte har så många fler liv.

– Vi har ju varit med om både att halka ur Allsvenskan på grund av ekonomin och nu konkursen, så vi kände att nu måste vi göra rätt, dels mot våra supportrar och dels mot våra sponsorer, säger han.

”Pekar åt rätt håll”

Målet är att etablera sig i Hockeyettan för att på sikt bli ett topplag.

– Det pekar åt rätt håll nu och vi ska ta vara på den här chansen nu, säger Magnus Eriksson.

Det kanske viktigaste nyförvärvet befinner sig vid sidan av isen. Tränaren Torbjörn Johansson är född och uppväxt i Nyköping och har erfarenheter från inhemsk och utländsk elithockey, både som spelare och tränare.

– Det passade mig bra och det föll bra ihop med föreningens bild av hur de vill utvecklas framöver. Det blir en spännande resa, säger Torbjörn Johansson.

Ny tränare med erfarenhet

Bland annat var han en del av det Leksands IF som under mitten av 90-talet var ett topplag i Elitserien och de tre senaste åren har han varit förbundskapten för Polen.

– Jag har erfarenhet av hur snett det kan gå och hur bra det kan gå under en säsong. Jag har varit med på båda sidorna när man haft höga förväntningar och så har det blivit magplask, men även när förväntningarna varit lägre och så har det blivit riktigt bra, säger han.

Fotnot: Efter fem spelade matcher ligger Nyköping Gripen på en sjundeplats i tabellen med facit två förluster, en oavgjord och två segrar.

SE REPORTAGE: Hockeylaget i raketfart genom seriesystemet

Hockeyettan

Visa

Landets tredje högsta serie. Är uppdelad i fyra olika delserier. De fem bästa i varje delserie går efter nyår vidare till fortsättningsserien Allettan. Topplagen i den serien har senare chans att kvala upp till Hockeyallsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sportfredag

Mer i ämnet