• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Vingåker miljonsatsar på elström till äldre

Publicerad

Äldreomsorgen i Vingåker är sårbar om till exempel ett långt strömavbrott skulle inträffa. Men på måndagen beslutade socialnämnden att köpa in reservström i form av ett dieselaggregat för att säkra elförsörjningen.

Äldrevården i Vingåker blir allt mer avancerad med respiratorer, smärtpumpar och sugar för andningsvägar. Behovet av el har också ökat för att kommunen i höstas köpte in flera elbilar till hemtjänsten.

”Oerhört viktigt”

Men vad gör man då om elen plötsligt försvinner? I de risk- och sårbarhetsanalyser som gjorts har kommunen sett att behovet av fungerande system för reservström är stort inom äldreomsorgen.

– Det känsligaste systemen har ju batteribackuper så man klarar sig ett par timmar men skulle strömmen vara borta längre så ställs det på sin spets. Det är oerhört viktigt att vi får reservkraft på plats, säger socialchef Dag Wallströmer.

För att bli bättre rustade för oväntade, långa strömavbrott beslutade socialnämnden på måndagen att köpa in ett dieselaggregat till äldreomsorgen. Ett liknande system finns redan i kommunen som ska ge elström åt kommunhuset i händelse av en krissituation.

Kostar två miljoner

Det nya systemet för reservkraft till äldreomsorgen beräknas kosta upp till två miljoner kronor och kommer troligen att köpas in under år 2020. När det nya dieselaggregatet väl är på plats är tanken att kommunens äldreboenden även ska fungera som uppsamlingsplatser för allmänheten i olika nödsituationer.

– Vi har diskuterat det här under ganska många år men vi har tittat på olika lösningar och det har också varit betydligt dyrare tidigare, säger Dag Wallströmer.

Slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet