Anne Bast, kommunikationschef på Volvo CE. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Volvo CE:s resultat sjunker – men räddas upp av Kina

Uppdaterad
Publicerad

Under april stod Volvo CE:s produktion still i större delen av världen. Den Eskilstunabaserade delen av industrikoncernen AB Volvo kan ändå presentera ett relativt gott resultat för årets andra kvartal – tack vare Kina.

Globalt har Volvo CE, som tillverkar anläggningsmaskiner, under våren sett försäljningen minska med 15 procent – till en nettoomsättning på 22,9 miljarder kronor. I Europa minskade försäljningen med hela 40 procent.

”Hyfsat resultat”

– Det är ju så klart ett kvartal som präglas av corona – där vi trots det klarar ett hyfsat resultat, säger Anne Bast, kommunikationschef på Volvo CE.

Och det relativt goda resultatet beror framför allt på en snabb återhämtning på den kinesiska marknaden.

– Vi räddas upp lite av att Kina har studsat tillbaka så snabbt.

Förhandlingar inledda

Volvo CE har under våren tvingats till besparingar, exempelvis i form av permitteringar, och i mitten av juni varslades 150 tjänstemän. Förhandlingar med facket har inletts.

– Men ingen har fått besked om att de får lämna. Vi kan inte svara på hur utfallet blir, säger Anne Bast.

Produktionen är igång igen och det handlar framför allt om att leverera till kunder som la sina ordrar före stoppet.

”En vecka taget”

Personal som anses vara affärskritisk eller behövs i produktionen – när det finns något att producera – är i tjänst. För övriga är det fortsatt permittering som gäller.

– Vi tar en vecka i taget och anpassar oss till det som kommer. Det är en stor osäkerhet på orderingången på lång sikt, vi tar höjd för det och fortsätter att vara försiktiga, säger Anne Bast.

Det justerade rörelseresultatet för andra kvartalet uppgick till 3,1 miljarder kronor med en marginal på 13,6 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.