Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

100-tals lurade får rätt mot bankerna – efter bedrägerierna

Uppdaterad
Publicerad

Bankkunder som lurats på sina besparingar genom att lämna ut bankkoder till bedragare får i allt högre grad tillbaka pengarna från bankerna, efter rekommendationer från ARN. Detta efter att Högsta domstolen slagit fast att bankerna är ersättningsskyldiga även om kunder varit vårdslösa med bankuppgifter.

Svenska bankkunder lurades på 600 miljoner kronor under 2022. Samtidigt polisanmäldes över 17 000 bedrägerier. Tidigare har det varit svårt att få ersättning från bankerna, men under det senaste året har det skett ett trendbrott.

– Vi får in enormt många anmälningar. Ofta vill de lurade kunderna ha hjälp att få tillbaka stora belopp som bedragarna kommit över och i våra avgöranden ger vi rekommendationer hur banken ska ersätta kunden, säger Marcus Isgren som är chef på Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Stor ökning av anmälningar

Under 2023 har ett 100-tal bankkunder fått rätt i ARN, en ökning jämfört med 2020 då siffran var 28. Anmälningarna har också skjutit i höjden. I år har 3 000 bankkunder anmält till nämnden, jämfört med 400 anmälningar 2020.

Bedragarna har kommit över belopp på mellan 10 000 och 700 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.