Foto: Åsa Wendel

12-åringens vänner: ”Inte förvånad när man hör skottlossning”

Uppdaterad
Publicerad

Den 12-åriga flickan sköts ihjäl med ett flertal skott. Nu berättar flickans vänner om saknaden, chocken och skottlossningar som har blivit vardag i området.

– Jag kan fortfarande inte få in det i min hjärna att det är hon som gått bort, berättar Valentina för SVT:s Lilla Aktuellt.

Den 2 augusti sköts en tolvårig flicka till döds med ett flertal skott i Botkyrka. Enligt uppgifter till SVT Nyheter var skotten ämnade mot gärningsmännens rivaler, men träffade flickan av misstag.

Nu berättar flickans vänner om sorgen.

– Jag kan fortfarande inte få in det i min hjärna att det är hon som gått bort, berättar vännen Valentina till Lilla Aktuellt.

– Det fanns ingen som ställde upp så mycket som henne. Hon fanns alltid där, säger Lilly.

Skottlossning vardag

Vännerna till den ihjälskjutna 12-åringen berättar att skottlossning numera är vardag i området. Och att det inte är ovanligt att se folk som bär pistol i området.

– Man blir inte förvånad om man hör skottlossning … det händer så ofta. Nästan varje kväll när jag ska sova hör jag skottlossning, till exempel från Albyskogen, säger vännen Cazandra.

Polis i området vittnar om ett allt mer spänt läge mellan de kriminella gängen. Dessutom blir det allt vanligare att automatvapen används vid kriminella uppgörelser, vilket ökar risken för att allmänheten ska drabbas.

I fallet i Norsborg där den 12-årig flicka sköts till döds avlossades en stor mängd skott.

”Rädda att släppa ut barnen”

Boende i området som SVT Nyheter intervjuat har också vittnat om en situation där våld och kriminalitet eskalerat och där allt fler nu funderar på att flytta. 

– Det känns som om myndigheterna gett upp, det har blivit ett ghetto här. Varje dag hör vi om sådant, en död här och en död där. Det är sorgligt. Vi har börjat leta efter ett nytt ställe att bo på. Det är osäkert här, vi har småbarn och är rädda för att släppa ut dem på gården. Det händer något nytt varje dag, sa en man SVT pratade med några dagar efter mordet på 12-åringen.

Ingen gripen

Ännu har ingen gripits för dådet, men några dagar efter mordet hittade polisen troligtvis den vita bil som förövarna använde vid dödsskjutningen. Bilen, som stod övergiven i Sollentuna, var delvis uppbrunnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.