Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Mer pengar betyder inte alltid att vi får mer vård, säger Lena Hanberg, avdelningschef för specialiserad vård på Region Stockholm. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

142 miljoner till vårdkön i Region Stockholm frös inne – fler patienter tvingas vänta

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm sköt till 500 miljoner till den köställda vården under 2021. Men pengarna har bara delvis betalats ut, eftersom vårdgivarna inte kunnat utföra tillräckligt med planerad vård under den fjärde covidvågen. Totalt frös 142 miljoner kronor inne.

– Mer pengar betyder inte alltid att vi får mer vård, säger Lena Hanberg, avdelningschef för specialiserad vård på Region Stockholm.

Totalt 358 miljoner kronor i extrapengar har fördelats till bland annat primärvården och akutsjukhusen, men de övriga 142 miljonerna har alltså inte betalats ut. Det framgår i regionrevisorernas årsrapport. Vårdgivarna har inte haft möjlighet att utföra vård för hela beloppet, vilket innebär att kön till specialistvården är på samma nivå som i fjol.

De pengar som inte kunnat betalas ut till den köställda vården går till annan verksamhet inom regionen. Under 2022 har regionen skjutit till ytterligare 500 miljoner för att beta av vårdskulden.

Regionala vårdgarantin återinförs

Den 1 september återinförs den regionala vårdgarantin, som innebär att patienter ska få ett första besök hos specialistvården inom 30 dagar.

– Hör av dig till din vårdgivare om du står i kö och undrar hur lång tid det ska ta. Om du inte får svar där så hör av dig till vårt vårdgarantikansli. Och gå och vaccinera dig så att vi kan hålla smittan nere så att vi kan fortsätta arbetet med att ta igen den köställda vården, säger Lena Hanberg, avdelningschef för specialiserad vård i Region Stockholm.

Hör om varför flera miljoner inte betalats ut och hur det här har påverkat vårdköerna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.