Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska Karolinska bli Sveriges första köfria universitetssjukhus? Hör produktionsdirektören svara i videon. Foto: Per Sjöberg/SVT

Tuffa målet: Karolinska ska bli Sveriges första köfria universitetssjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I dag står 5 500 patienter i kö till operation på Karolinska Universitetssjukhuset – lika många som varje år de senaste tre åren. Men sjukhuset har som mål att bli Sveriges första köfria universitetssjukhus innan året är slut.

Trots att det var pandemi utfördes 1 500 fler operationer på sjukhuset i fjol – jämfört med 2019. En ökning motsvarande fem procent.

5 500 personer köar för operation

Kön till operationer har inte ökat under pandemin. Det beror dels på att man opererat extra på lördagar och dels på ett lyckat samarbete mellan avdelningarna.

Satsningen forsätter nu även i höst – eftersom sjukhuset satt ett eget mål om att bli köfritt till årets slut. Det innebär att man måste beta av operationskön med 5 500 patienter på 17 veckor. 

Hur ska Karolinska bli landets första köfria universitetssjukhus? Hör svaret i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.