En stor polisinsats pågick i centrala Stockholm efter att mannen sköts inne på ett gym i Vasastan. Foto: Henrik Sköld/SVT

16-åring åtalas för mord på gym i Vasastan

Uppdaterad
Publicerad

En 16-åring tillsammans med tre andra åtalas nu för bland annat mord och mordförsök efter att en man i 55-årsåldern sköts ihjäl på ett gym i Vasastan i mars 2022.

Det var i mars förra året som en man i 55-årsåldern sköts till döds på ett gym i Vasastan i centrala Stockholm. Mannen som avled var inte det tilltänkta offret, utan sköts av misstag när han ingrep för att stoppa skjutningen.

Under tisdagen kom åtal mot fyra personer inblandade i mordet. En av dem, 16 år gammal vid skjutningen, åtalas för mord och mordförsök, och de andra tre åtalas för medhjälp till mord och mordförsök.

Gymmordet i Vasastan

– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

Kopplas till handgranatattack

Åtalet är också kopplat till två andra förundersökningar. Den ena handlar om när en handgranat kastades in i en restauranglokal på Södermalm i mars förra året, och den andra om grovt vapenbrott där bland annat mordvapnet från gymmet hittades i en lägenhet i Johanneshov. Åtalen kommer att tas upp i samma rättegång.

Här berättar polisen på plats i Vasastan i samband med att skjutningen inträffade i mars 2022:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här sa polisinspektör Viktor Adolphson när skjutningen på gymmet inträffade. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gymmordet i Vasastan

Mer i ämnet