Från och med den 9 augusti kommer 16- och 17-åringar i Region Stockholm att erbjudas vaccin mot covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om att 16 till 17-åringar kan boka vaccin: ”Stort intresse”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag 9 augusti kan 16- och 17-åringar i Stockholms län boka tid för att vaccinera sig mot covid-19. När bokningen öppnade för ungdomarna var intresset stort, berättar Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Från och med den 9 augusti kommer 16- och 17-åringar i Stockholms län att erbjudas covidvaccin, enligt Region Stockholms nuvarande plan. Det är i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Region Stockholm erbjuder sedan den 9 juli vaccination mot covid-19 till alla som är 18 år och äldre.

Corona i Stockholm

– Vi har därför goda förutsättningar att erbjuda unga mellan 16 och 17 år vaccination mot covid-19. Vi är uppe i planeringsfasen just nu och vår avsikt är att starta den 9 augusti, säger regionens chefläkare Elda Sparrelid i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Stockholm.

Enligt henne kommer det att finnas samtyckesblanketter som vårdnadshavare ska fylla i. Om inte vårdnadshavaren samtycker till vaccinationen kan 16-åringarna och 17-åringarna samtycka till sin egen vaccination om de anses mogna att ta beslut. Då görs en mognadsbedömning av vaccinatören.

Hör vaccinsamordnaren berätta om hur mognadsbedömningen går till i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet