Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det förebyggande arbetet är särskilt viktigt för Julian Khalaf, hör honom berätta varför. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Julian Khalaf föreläser om gatuvåldet – fick Adrianastipendiet

Publicerad

Att se en vän som hamnat snett och vilja hjälpa men inse att det är för sent. Det var det som fick Albybon Julian Khalaf att vilja jobba förebyggande mot gatuvåldet. Nu har hans föreläsningar prisats av Botkyrka kommun när Adrianastipendiet för första gången delades ut.

– Det här ger mig driv att fortsätta, säger Julian Khalaf.

Julian Khalaf är bara 17 år gammal men har redan föreläst under två års tid. Kunskapen har han dels fått via det våldsförebyggande programmet han gick i grundskolan, dels via forskning och studier. Nu läser han dessutom bland annat juridik och kriminologi på gymnasiet.

Föreläsningen riktar sig till både vuxna och unga, och det har blivit allt fler föreläsningar i skolor. Den här dagen ska han träffa femteklassare på Grindtorpsskolan i Alby – skolan han själv gick på.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Följ med in på föreläsningen med eleverna i videon längst upp.

Tilldelades Adrianastipendiet av Botkyrka kommun

Nyligen blev Julians engagemang uppmärksammat när han fick ta emot Botkyrka kommuns stipendium som delas ut till minne av 12-åriga Adriana.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vad som fick kommunen att starta stipendiet i klippet. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Juryns motivering

Julian är engagerad i våldsförebyggande frågor. Han föreläser för unga om gatuvåldet och vad det innebär att leva i ett utsatt område genom en föreläsningsserie som heter ”Mitt ansvar”.

Under sin grundskoletid gick han det våldsförebyggande programmet MVP, Mentors in Violent Prevention, som går ut på att agera mentorer för årskurs 6.

Julians insats verkar för ett våldsfritt samhälle och uppmuntrar till ungas delaktighet. Han är en god förebild och gör värdefulla insatser genom att:

  • föreläsa om gatuvåld och utsatta områden
  • vara en god förebild för både barn och vuxna
  • vara mentor till yngre barn i det våldsförebyggande arbetet

Källa: Botkyrka kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet