Under tisdagen bekräftade åklagaren att skjutningen av Shayan troligtvis var en felskjutning. Foto: Privat/Janne Åkesson Swepix

18 års fängelse för mordet på Shayan

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man döms till 18 års fängelse för mord och mordförsök. Han döms efter att i fjol ha skjutit ihjäl den 22-årige lärarstudenten Shayan Gaff.

Det var i höstas som den 22-årige lärarstudenten Shayan Gaff sköts ihjäl i Segeltorp centrum när han var på väg hem från en restaurang med sin 20-åriga kusin. I maj väcktes åtal mot den nu dömde 26-åringen som genom teknisk bevisning kunde knytas till brottet.

– Den åtalade mannen binds till scootern och mordvapnet genom DNA-spår. Tillsammans med den övriga utredning som lagts fram anser tingsrätten att det är bevisat att det var den åtalade mannen som sköt, säger chefsrådmannen Camilla Olsson i ett pressmeddelande.

Troligtvis fel mordoffer

Åklagaren har tidigare berättat för SVT att Shayan troligen inte var det tilltänkta mordoffret, och en knapp månad efter mordet sköts en annan man ihjäl med automatvapen som ska ha varit ”utseendemässigt lik” Shayan – varför ”förväxlingsrisk förelåg”.

Förutom mord döms gärningsmannen även för mordförsök på Shayans kusin. Enligt tingsrätten ska han ha visat likgiltighet inför att även kusinen kunde träffas av skotten. Han döms till 18 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.