Stockholms barnmorskemottagningar får 25 miljoner extra.

25 miljoner extra till barnmorskemottagningar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting har beslutat att satsa på barnmorskemottagningarna och skjuter till 25 miljoner kronor extra.

Pengarna kommer till mottagningarna före årsskiftet och är en del av den nationella överenskommelsen kring förlossningsvård och kvinnors hälsa, som innebär att att regeringen lägger till extra pengar till kommunerna.

– Att förstärka mödravården är helt nödvändigt. De utgör en oerhört viktigt länk i vårdkedjan och når majoriteten av alla gravida kvinnor, säger barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD).

I Sverige har alla gravida rätt till kostnadsfri mödrahälsovård och just nu pågår en stor omorganisering inom hälso- och sjukvården i Stockholm. Det innebär bland annat att besök som inte behöver genomföras på akutsjukhus istället ska tas om hand av mödrahälsovården.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Pengarna ska gå till utveckling

De 25 miljonerna ska bland annat användas till att analysera ersättningsystemen och besökens innehåll på barnmorskemottagningarna. Satsningen ska också gå till att mottagningarna med hjälp av data från Graviditetsregistret ska analysera och utveckla den egna verksamheten.

– Den här satsningen på barnmorskemottagningarna är mycket välkommen. Det handlar om att utveckla arbetssätt för att möta behoven hos ett Stockholm som växer, säger Ella Bohlin.

I landstingets årliga budget får barnmorskemottagningarna 230 miljoner kronor, men nu får de alltså 25 miljoner extra i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet