Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisforskaren Stefan Holgersson menar att vattenkanoner är för otympliga och fungerar sällan. Foto: SVT

Polisforskaren om vattenkanoner: ”Det är svårt att använda dem”

Uppdaterad
Publicerad

Upploppen i påsk har aktualiserat frågan om vad polisen ska använda sig av för att stävja folkmassor. Polisforskaren Stefan Holgersson uttalar sig om hur realistiskt det är med inköpta vattenkanoner i en nära framtid.

Stefan Holgersson är polis och har arbetat som det i 30 år. Men han forskar också på Linköpings universitet kring polisens verksamhetsfält och kring själva organisationen som sådan.

– Polisen borde ha varit bemannad på ett annat sätt så de kunde göra gripanden enligt det koncept som finns, det har lyckats många gånger förut, säger han om påskupploppen.

Han fortsätter:

– Det är talande att det gick fredligt till i Jönköping, säger han och lyfter fram som orsak till det att flera aktörer i den staden var väl förberedda och samarbetade med polisen innan Rasmus Paludan kom dit.

Efter kravallerna har också polisen i Skåne lånat in en vattenkanon från Danmark.

Hör i videon hur han ser på vattenkanonens effektivitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet