Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den danska vattenkanonen kan komma att användas i hela Sverige – men inte direkt mot demonstranter. Hör i klippet hur polisen ska jobba med nya verktyget. Foto: Linda Ekström/SVT

Polisen lånar in dansk vattenkanon – ska släcka bränder vid upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Ett danskt fordon med vattenkanoner har lånats in till Sverige efter upploppen under påskhelgen. Än så länge har fem poliser utbildats för att kunna sköta den, men fler står på tur.

En vattenkanon har till skillnad från en vanlig brandbil förstärkta sidor och fönster och kan även flytta på hinder som är i vägen. Just nu befinner sig det danska lånefordonet i Malmö, men kan vid behov komma att användas i hela landet.

– Den ska användas för att kunna säkra en brand i ett område där räddningstjänsten inte kan gå in, säger polisinspektör Joakim Karlén.

Fem poliser har hittills utbildats för att kunna sköta vattenkanonerna och fler ska utbildas efter hand.

Skingra demonstranter

I flera länder används vattenkanoner för att skingra våldsamma demonstranter, något som från vissa håll efterfrågats även i Sverige efter de våldsamma upploppen under påskhelgen.

– Demonstranter kan bli blöta när de springer i vägen när vi jobbar med den, men det är aldrig ett syfte att rikta vattenkanoner mot dem så som vi jobbar just nu, menar Joakim Karlén.

Hade den här vattenkanonen kunnat göra nytta i påskas?

– Absolut hade vi kunnat gå in och släcka bränder tidigare om vi haft det här fordonet då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet