Foto: Tina Eckerskog/SVT

62-årige Esa Teittinen släpps fri – efter åtta år

Uppdaterad
Publicerad

Esa Teittinen har suttit dömd för mordet på sin vän i åtta år. I dag släpps han fri. Det meddelade Svea Hovrätt under fredagen.

– Det känns helt underbart, jag har nära till gråt, säger Esa Teittinens försvarsadvokat, Marko Tuhkanen.

Den 14 december 2009 hittades Esa Teittinens vän död i sitt badkar i Solna i Stockholm. Polisen misstänkte att han blivit dränkt – och att Esa Teittinen var den som låg bakom mordet.

Men någon brottsplatsundersökning gjordes aldrig, och även om det funnits misstänkta omständigheter kring dödsfallet, har det hela tiden saknats teknisk bevisning mot honom.

– Jag har jobbat med det här fallet i två och ett halvt år. Jag kan inte beskriva hur det känns, säger Esas försvarsadvokat, Marko Tuhkanen, med gråten i halsen, och lägger till:

– Jag är på väg till Kronobergshäktet nu för att möta upp Esa.

Esa sökte resning i flera år

Esa Teittinen beviljades resning i mars i år efter att en ny rekonstruktionsfilm visat hur händelseförloppet i det badkar Teittinens vän drunknade kan ha sett ut. Det ställs inte utom rimligt tvivel att mannen som Esa påstods ha mördat, kan ha drunknat i badkaret själv.

Det var dock först efter att DN granskat fallet som resningsansökan beviljades. DN:s granskning visade bland annat att teknisk bevisning saknades och att polisen inte gjort någon  brottsplatsundersökning, något som också togs upp i resningsansökan.

Esa Teittinen har suttit fängslad på Norrtäljeanstalten i åtta år. Under tiden har han flera gånger sökt resning där han envist påstått att han inte varit skyldig till mord.

Obduktionen pekade mot ett frikännande

Trots flera obduktioner av kroppen har rättsläkare inte kunnat fastställa en dödsorsak. Ändå dömdes Esa Teittinen till 15 års fängelse för mordet på sin vän.

Under fredagen kom Svea Hovrätt med beskedet att Esa Teittinen släpps fri med omedelbar verkan. Själva domen kommer 7 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.