Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vårdförbundet förklara hur långt klinikerna kommit i arbetet med att nå målet en barnmorska per födande. Foto: Malin Benett Klarin/SVT

Förlossningsvårdens förlust – fler barnmorskor slutar än börjar

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 63 barnmorskor rekryterats till förlossningsklinikerna i länet i år, samtidigt har 73 lämnat. Och knappt 40 procent av barnmorskorna jobbar heltid. Det gör att målet en barnmorska per födande inte kommer att nås till årsskiftet, menar Vårdförbundet.

Under en vecka i september mätte klinikerna hur många mammor som hade en barnmorska närvarande under den aktiva fasen i förlossningen. I 80 procent av de registrerade passen nåddes målet. På Karolinska sjukhusets två kliniker var siffran 60 procent.

Värst personalsituation

Här är också bemanningssituationen värst, då 41 barnmorskor slutat fram till augusti i år. Under samma period har 14 barnmorskor rekryterats, men personalbristen gör att målet en barnmorska per födande inte kommer att nås till årsskiftet, enligt verksamhetschefen.

– Våra medarbetare sliter otroligt hårt och en del har valt att lämna oss och det hänger ihop med en hög arbetsbelastning, säger Maria Söderkvist, verksamhetschef för omvårdnad på Karolinska Universitetssjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ytterligare två orsaker till att Karolinskas två förlossningskliniker inte lyckas nå målet en barnmorska per födande. Hör verksamhetschefen förklara. Foto: Tommy Bergman/SVT

Det är drygt 1 000 färre födslar i länet hittills i år jämfört med i fjol och det är en faktor som spelar in i hur väl förlossningsklinikerna lyckas nå målet.

Målet innebär att en födande som är i aktiv fas ska få ha en barnmorska hos sig hela tiden.

Hör Vårdförbundet berätta mer om situationen i klippet ovan.

Antal födslar jan-aug och antal barnmorskor

Sös:

2022: 4 099 födslar

2021: 4 666 födslar

80 barnmorskor

Danderyd:

2022: 3 519 födslar

2021: 3 978 födslar

69 barnmorskor

Södertälje sjukhus:

2022: 1 573 födslar

2021: 1 633 födslar

70 barnmorskor

Karolinska i Huddinge:

2022: 2 649 födslar

2021: 2 769 födslar

Karolinska i Solna:

2022: 2 116 födslar

2021: 2 015 födslar

243 barnmorskor på Karolinskas två kliniker (de jobbar inom andra verksamheter också, tex. eftervård, en del är även sjukskrivna och föräldralediga)

Källa: Respektive förlossningsklinik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.