Foto: Frida Claesson, SVT

72-åriga Ylva är fast i sitt kollektivboende

Uppdaterad
Publicerad

Ylva Löfstrands tvårumslägenhet i kollektivboendet i Hägersten kostar 9 400 kronor i månaden. För att få lägre hyra har hon sökt efter billigare boende. Men många hyresbolag ställer krav på inkomstpensionen, vilket gör det svårt för henne att hitta ett nytt boende.

– Man blir inlåst och kan inte flytta när pensionen är för låg, säger hon.

För tio år sedan, när Ylva Löfstrand flyttade in i sin nybyggda tvårumslägenhet, jobbade hon och betalade omkring 6 000 kronor i hyra.

Numera är hon pensionär med lägre inkomst, samtidigt som hyran ökat till 9 400 kronor i månaden. Det gör att hon vill hitta en billigare bostad via bostadsförmedlingen där hon står i kö, men här har Ylva stött på problem. För även om kostnaden för det nya boendet skulle bli lägre har hon ändå svårt att byta ner sig eftersom det är pensionen som styr. Och det spelar inte någon roll om det finns ett sparkapital på banken.

Enligt allmännyttan ska man ha 5 016 kronor kvar efter att hyran är betald. Det har inte jag även om hyran blir några tusenlappar billigare, säger hon.

För att bli godkänd som hyresgäst av allmännyttan i Stockholm måste det finnas minst 5 016 kronor kvar varje månad efter att hyran är betald. Det är fastighetsbolagen som bestämmer vilka regler som gäller. Även om hyresgästen har pengar på banken räknas inte det på samma sätt som en lön eller annan månadsinkomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.