93-åriga Gerd Wetterlind har fått svårt med att gå, lyfta och nå upp i skåp. För en vecka sedan fick hon för första gången någonsin hemtjänst. Men hon fick en chock när hemtjänstpersonalen inte var vaccinerad. Foto: Lisa Liljefors, SVT

93-åriga Gerd förbannad – hemtjänsten var ovaccinerad

Uppdaterad
Publicerad

När 93- åriga Gerd Wetterlind på Värmdö fick hemtjänst för första gången någonsin härom veckan var hon först väldigt nöjd. Tills hon insåg att personen som just varit hemma hos henne inte var vaccinerad mot covid-19.

Gerd Wetterlind har länge klarat sig utan hemtjänst, trots sina 93 år, men nu behöver hon hjälp. Men hennes första hemtjänstbesök blev något av en chock, hör mer i videon ovan.

Vaccinering av personal

En arbetsgivare kan inte tvinga sin personal att vaccinera sig, i Sverige finns ett skydd i grundlagen mot påtvingade medicinska ingrepp.

Men arbetsgivaren kan under vissa förutsättningar behöva göra förändringar i vissa verksamheter, skriver SKR, Sveriges kommuner och regioner, för att förhindra smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet