Aida Hadzialic (S) tar över efter Erika Ullberg

Publicerad

Aida Hadzialic (S) efterträder Erika Ullberg som gruppledare och som finansregionråd i opposition i Stockholm. Det meddelade Socialdemokraterna på en pressträff idag.

Aida Hadzialic utnämdes till minister 2014, med ansvar för gymnasie- och kunskapsfrågor. Då var hon det yngsta statsrådet dittills.

Hon avgick senare efter att hon åkt fast för rattfylleri efter en utekväll i Köpenhamn. Nu gör hon alltså comeback i politiken.

– Jag är glad och hedrad att valberedningen har valt att föreslå mig som regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen, sa Aida Hadzialic vid pressträffen.

Tror på samarbete över blockgränserna

Aida Hadzialic sa under pressträffen att hon hoppas på en konstruktiv dialog över såväl parti- som blockgränser.

– Det gemensamma ansvaret som regeringspartierna tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet har tagit på den nationella nivån, kan ses som en förebild för hur vi bör jobba i Stockholmregionen.

Hadzialic startade sin politiska karriär i Halland och Halmstad men säger att hon också anser att hon, efter att ha bott flera år i Stockholm, även har en stark förankring bland de väljare och medborgare hon nu föreslås företräda.

Erika Ullberg lämnar

Det var i april i år som Erika Ullberg (S) meddelande att hon efter två mandatperioder väljer att lämna sina uppdrag i regionen.

– Det är rätt tid att lämna, sa oppositionspolitikern till SVT Nyheter Stockholm i samband med beskedet.

Erika Ullberg vill dock inte lämna politiken helt.

Aida Hadzialic

Visa

Aida Hadzialic utsågs av statsminister Stefan Löfven till gymnasie- och kunskapslyftsminister den 3 oktober 2014. När hon utnämndes till minister blev hon det yngsta statsrådet någonsin.

Hon gick med i SSU som 16-åring och blev kommunalråd i Halmstads kommun vid 23 års ålder. Hon ställde upp i riksdagsvalet 2014 men missade spärren på 5 procent i personkryssningen.

I augusti 2016 lämnade hon sin ministerpost efter att ha kört alkoholpåverkad hem från Köpenhamn och fastnat i en poliskontroll på svenska sidan Öresundsbron.

Hadzialic är född 1987 och kommer ursprungligen från Bosnien-Hercegovina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer