Se hur männen letar efter något med metalldetektor. Foto: Polisen

Åklagaren: Här letar männen efter utpekade mordvapnet

Uppdaterad
Publicerad

Filmen visar hur männen letar efter något i ett bostadsområde. Några dagar senare hittar polisen en ombyggd tårgaspistol på samma plats – ett vapen som enligt åtalet kan knytas till mordet på Årstabron i Stockholm förra året.

En kväll i oktober förra året uppmärksammade boende söder om Stockholm flera män som vände på stenar och tycktes leta efter något i ett skogsparti.

Misstänksamhet uppstod från allmänheten och polis kallades till platsen. Senare hittade polisen ett vapen, en konverterad tårgaspistol, gömd under en sten.

Dagen efter att polisen hämtat vapnet kom flera män tillbaka till platsen och fortsatte letandet med hjälp av en metalldetektor.

Kopplas till mord

En undersökning av vapnet visade att det matchade patronhylsor som hittats på Årstabron ungefär en månad tidigare – i samband med att en man blivit ihjälskjuten på bron.

Mannen som hittades död uppges ha haft en ledande roll inom den kriminella miljön i södra Stockholm och tre män åtalades nyligen för mordet.

Nu har åklagaren Lisa dos Santos väckt åtal mot två andra män gällande grovt vapenbrott eftersom hon menar att de kan kopplas till mordvapnet.

– Männen som åtalas för det här har kopplingar till åtminstone en av de åtalade för mordet på Årstabron, säger Lisa dos Santos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.