Åklagaren nöjd med domen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren i misshandelsfallet på Sigtunaskolan är nöjd, trots att han hade yrkat på grov misshandel. Attunda tingsrätt bedömde inte misshandeln som grov.

Åklagaren Yngve Rydberg hade yrkat på att de åtalade skulle dömas till ett års fängelse. Hade de inte varit så unga hade han i stället yrkat på två år.

Rydberg är ändå nöjd med domen.

Misshandel på internatskola

– För min del är det viktigaste att de blir fällda för misshandel, och att man trott på vad målsägande berättat. Han har inte haft anledning att ljuga och har drabbats väldigt hårt av detta, säger han.

Han hoppas att domen har en ”avskräckande effekt” för eleverna på internatskolor.

– Jag tror att den här domen ger råg i ryggen åt skolledningen att kunna tala om vad som händer om man gör på det här sättet, säger Rydberg.

”Domen ska överklagas”

Försvarsadvokat Monica Behm befinner sig utomlands.

– Men hon har tagit del av domen och den ska överklagas, säger biträdande jurist Ulrika Norlin som arbetar vid Advokatbyrå Behm.

I Aftonbladets webb-tv säger åklagare Yngve Rydberg att det mycket väl kan ha varit så att vissa av treorna inte alls tyckte att det som skedde kändes bra.

– Det visar ju bland annat att en av gossarna, som dömdes nu, inte var lika aktiv som de andra, säger han.

Rydberg tror att internatskolornas ledningar inte alltid vet vad som händer nattetid.

– Man pratar inte öppet med andra. Jag tror att det är så på de flesta internatskolor, säger Rydberg till Aftonbladet.

”Vi delar inte alla slutsatser”

– Detär en utförlig och välskriven dom, men vi delar ju inte alla slutsatser, sägerförsvarsadvokat Thomas Olsson.

Hantycker att rätten ger det inträffade dess rätta proportioner och sätter insaker i sitt sammanhang.

– Deövertoner som har förekommit inför, och även under rättegången, har försvunnit,nämligen att det rört sig om mobbning, pennalism och besinningslöst våld.

ThomasOlsson var en av de två försvarare som drev tesen om samtycke till den förstamisshandeln, något rätten ansåg inte fanns.

– Rättenhar motiverat sin ståndpunkt men jag delar inte riktigt slutsatsen, säger han.

Attde som dömts till flest timmar samhällstjänst också är de två som pekats ut sommest aktiva är en slump, enligt Thomas Olsson.

– Omman läser domen ser man att fyra fått samma straff men att det har blivit olikamånga timmar med hänsyn till ålder och liknande.

ThomasOlsson har ännu inte hunnit prata med sin klient om ett eventuelltöverklagande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på internatskola

Mer i ämnet