Braxen mals ner till färs för att serveras till äldre och skolelever. Följ med när SVT:s reporter provar en braxenburgare. Foto: SVT

Här görs delikatess av ratade fisken braxen

Uppdaterad
Publicerad

Insjöfisken braxen har gått från bete till matfisk på rekordfart. Nu tar den klivet in i skolkök och äldreboenden när Södertälje kommun köper in ett ton braxen som ska serveras till äldre och elever. SVT:s reporter besökte Årsta partihallar för att provsmaka en braxenburgare.

Projektet Resursfisk, som Länsstyrelsen startade tillsammans med Axfoundation, har pågått under två år. Målet är att ta tillvara mer av de regionala råvaror som finns i området, och på så sätt möta den höga efterfrågan på till exempel fisk.

Braxen är en populär fisk att agna kräftburar med. Men den förtjänar mer kärlek än så, menar Länsstyrelsen i Stockholm. Och nu har projektet lett till att skolor och äldreboenden börjat servera fisken.

Se när SVT:s reporter provsmakar braxenburgaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.