Vårbacka plaza är ett äldreboende i Huddinge som öppnades förra året. Foto: Natasha Dahlberg/SVT Design och Holger Ellgaard/Wikimedia commons

Boendet i Huddinge ska nu granskas

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska nu granska äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge, efter det att polisen hittat en äldre man inlåst och smutsig i ett litet rum där.

Mannen fördes till sjukhus för att bli undersökt av läkare, likaså en kvinna på boendet.

– Vi gör tillsynen på eget initiativ utifrån den information som kommit fram, säger enhetschef Agneta Krantz vid IVO.

Man inlåst i skrubb

Kvinnans dotter var på besök och slog larm om mammans dåliga kondition. Samtidigt upptäckte hon mannens belägenhet. En förundersökning om bland annat olaga frihetsberövande och tjänstefel är inledd.

Vårbacka Plaza drivs av vårdföretaget Aleris och tar emot äldre från flera kommuner. Huddinge kommun har tolv av sina invånare på boendet. Enligt t f förvaltningschef Yvonne Kokkola har kommunen varit i kontakt med dem eller anhöriga, men ingen har velat byta boende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man inlåst i skrubb

Mer i ämnet