Hör Ali berätta om rädslan för att bli tagen av polisen.

Ali är en av 3.000 efterlysta utvisningshotade

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrordådet på Drottninggatan har trycket på de över 3.000 efterlysta i Stockholm som ska utvisas ökat. Vi har träffat Ali, som gömmer sig för gränspolisen.

Ali har gått under jorden, men går med på att träffa oss. Han kom till Sverige som flykting hösten 2015, och har nyligen fått beslutet att han ska utvisas.

– Jag vågar inte gå ut. Jag är rädd hela tiden att det ska komma poliser och hitta mig, och sedan skicka mig till Afghanistan.

De utvisningshotade

När Ali var ett år flydde hans familj undan talibanerna i Afghanistan till Pakistan. Där levde de papperslösa men när situationen för familjen blev värre flydde Ali till Sverige.

– Det var inte säkert för oss där. Vi fick hela tiden höra att vi inte var muslimer och att vi skulle dödas för att vi var hazarer. När jag blev träffad i benet vid en explosion bestämde jag mig för att fly till Europa, säger Ali.

LÄS MER: Gränspolis: Kontrollerna kommer att bli fler

”Gömmer mig hellre än återvänder till krig”

Han började gymnasiet i Stockholm och hann gå i skolan i ett år innan beslutet från Migrationsverket kom.

– De sa att jag kan återvända till Afghanistan. Men jag har ingen familj eller släkt där. Jag kan inte åka dit för jag känner ingen i Afghanistan. Jag gömmer mig hellre i Sverige än åker till ett land där det är krig, säger Ali.

Ali hoppas fortfarande att han ska få stanna i Sverige.

– Jag hade kämpat mycket för att lära mig svenska och vara en del av svenska samhället. Men tyvärr så hände det här. Jag hoppas att det kan komma någon regel som hjälper oss, för det är inte bara jag. Jag känner många som hellre gömmer sig än att utvisas, säger Ali.

Ali heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De utvisningshotade

Mer i ämnet