Joseph vill utvisas – men det går inte

Uppdaterad
Publicerad

Joseph Ibrahim sitter i förvar hos Migrationsverket i Märsta i väntan på att bli utvisad. Han dömdes till utvisning redan 2008 men nio år senare är han fortfarande kvar i Sverige eftersom inget land vill ta emot honom – varken hans hemland Libanon eller USA där han bott större delen av sitt liv.

– Det är psykisk nedbrytning. Jag sitter här månad efter månad och ingenting händer i mitt fall, säger han.

Vi har besökt Migrationsverkets förvar i Märsta, nära Arlanda flygplats. Här finns i dag 126 av Sveriges 357 förvarsplatser. Efter terrordådet i Stockholm krävde både de styrande rödgröna och den borgerliga oppositionen att fler av de som ska utvisas måste sättas i förvar.

– Förvaret är en låst institution där personer bor innan de utvisas. De som kommer hit är framför allt de som inte har tillstånd att vara i Sverige, och ska återvända.

De utvisningshotade

Det säger Tommy Harnesk, sektionschef på förvaret i Märsta, när han visar oss runt.

Inte kunnat utvisas på nio år

Men det är inte helt oproblematiskt. Joseph Ibrahim har varit i Sverige i 14 år och han beskriver själv hur han under de senaste 10 månaderna bott i nästa alla rum i sin korridor på förvaret.

2008 dömdes han till fängelse och utvisning i 10 år för grovt bedrägeri. Efter fängelsestraffet sattes han i förvar men släpptes eftersom det inte gick att utvisa honom. De senaste 10 månaderna har han återigen varit på förvaret i Märsta.

– Det är psykisk nedbrytning. Jag sitter här månad efter månad och ingenting händer i mitt fall. Jag bara väntar, säger han.

LÄS MER: Jurist: ”Fler förvarsplatser ger inte fler utvisningar”

”Lämna landet – om du kan”

Joseph Ibrahim berättar att han gärna skulle återvända. Men varken hans födelseland, Libanon, eller USA, där han bott större delen av sitt liv, vill ta emot honom.

Och det har aldrig varit ett alternativ att gå under jorden – han har två barn i Sverige, fyra och sju år gamla.

– Jag har inte så många alternativ. Jag tycker att det bästa är att lämna landet, om man kan. Om man stannar försvårar man bara läget för sig själv. Man kan inte leva i ett land utan id-handlingar eller rättigheter. Det är inget liv, säger Joseph Ibrahim.

VAD ÄR ETT FÖRVAR?

Vad innebär det att sitta i förvar?

Att vara förvarsplacerad innebär att personen är frihetsberövad och rörelsefriheten är begränsad till en låst avdelning. Frihetsberövande genom förvar har stöd i Utlänningslagen.

Vem bestämmer om en person ska sitta i förvar?

Migrationsverket, Polismyndigheten, Förvaltingsrätten (Migrationsdomstolen) och Kammarrätten (Migrationsöverdomstolen) kan fatta beslut om förvar.

Hur länge får en person sitta i förvar?

En person kan sitta i förvar enligt utlänningslagen i 12 månader i sträck, efter två månader måste förvaret prövas. Eftersom Joseph är dömd till utvisning, finns ingen gräns för hur länge han kan sitta i förvar.

Var finns förvaren?

Totalt hade Migrationsverket 357 förvarsplatser vid slutet av 2016. Förvaren är fördelade på fem orter; Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle.

Vad kostar en förvarsplats?

2016 kostade varje förvarsplats 3.644 kr per dygn. Det blir 474 831 420 kr på ett år med dagens 357 platser. Joseph har snart suttit i förvaret i Märsta och väntat på att bli utvisad i tio månader. Det faktum att han inte kunnat utvisas har kostat över 190.000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De utvisningshotade

Mer i ämnet