Gränspolis: Kontrollerna kommer att bli fler

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken mot REVA minskade polisens inre utlänningskontroller i Stockholm. Men nu, i spåren av terrordådet på Drottninggatan, ska polisen återigen intensifiera arbetet med att hitta papperslösa och gömda personer.

Sedan polisens kritiserade REVA-kontroller i tunnelbanan har de så kallade inre utlänningskontrollerna minskat i Stockholm. Men efter att det blev känt att den huvudmisstänkte för terrordådet på Drottninggatan levt gömd trots ett utvisningsbeslut, vill majoriteten av riksdagspartierna återigen se hårdare kontroller av papperslösa och personer som gått under jorden.

Läs mer: Ali gömmer sig för gränspolisen

Främst kontroller på arbetsplatser

På gränspolisen i Stockholm jobbar tio personer heltid med att hitta de som gömmer sig. De riktar framför allt in sig på arbetsplatskontroller, men kontrollerna kommer att bli fler.

Jerk Wiberg vid gränspolisen.

– Vi håller på att utbilda poliser i uniform att kunna utföra inre utlänningskontroller men vi är de enda i Stockholm som håller på med det här på heltid. Vi gör framför allt arbetsplatskontroller inom så kallade riskbranscher, säger Jerk Wiberg vid gränspolisen i Stockholm.

Läs mer: ”Hårdare kontroller ger inte fler utvisningar”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De utvisningshotade

Mer i ämnet