Foto: SVT

Allergimottagningar hotar med nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Astma- och allergimottagningar i Stockholms län hotar med att lägga ner sina verksamheter om inte ersättningsnivåerna höjs. Brist på personal och dålig ekonomi tvingar Cityakutens mottagning att stänga. Mottagningen vid S:t Görans sjukhus kan stå på tur.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget förslår under tisdagens sammanträde att Vårdval specialiserad allergologi ska få ökad ersättning med fem procent, vilket innebär 1,2 miljoner kronor extra i budget.

Men de pengarna räcker inte för att mottagningarna i länet ska gå runt, det säger Victoria Strand, specialistläkare vid Astma- och Allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus.

Allt längre kötider

Allergi är ett utbrett folkhälsoproblem. SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om att antalet allergologer, alltså allergispecialister, minskar i länet, samtidigt så söker allt fler hjälp för sina besvär. När SVT besökte mottagningen i maj var kötiden upp emot fem månader. Idag har kötiden ökat till sju månader.

I videon hörs specialistläkare Victoria Strand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer