Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingråd. Foto: SVT

Landstingsrådet: ”Ersättningen till allergimottagningarna är rimlig”

Publicerad

Allergivårdens tillgänglighet är inte tillräcklig, men de extra pengar som tilldelas Astma- och allergimottagningarna i Stockholms län är rimlig, det menar hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Allergispecialister i Stockholms län har tidigare slagit larm om bristen på personal och om att ekonomin inte går ihop. Sedan Vårdval allergologi infördes för fem år sedan, så har ersättningen varit den samma. Idag fattades beslut av politikerna om att höja ersättningen med fem procent, närmare bestämt 1,2 miljoner kronor. Men vårdgivarna menar att de extrapengarna inte räcker till.

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) håller inte med. I ett mailsvar skriver hon att ersättningen är rimlig och ekonomiskt hållbar för verksamheten.

– Förslaget till revidering har naturligtvis föregåtts av en noggrann analys av vår förvaltning, kring hur mycket vård som utförs i dag, hur resurserna utnyttjas, hur mycket tid som ägnas åt patientmöten.

Starbrink: ”Det behövs fler allergologer”

Allergimottagningen på Cityakuten lägger ner nästa år då mottagningen går back. Ger inte det signaler om att ersättningen inte räcker till?

– Varje vårdgivare får svara för sin verksamhet. Vi har sedan några år infört de nya astma/KOL-mottagningarna som inneburit en utökad och nära vård för många personer.

Anna Starbrink (L) menar att tillgängligheten till allergivården generellt är dålig.

– Det behövs fler som utför vården, fler allergologer, men även att sjuksköterskor kan ta emot fler besök, vilket revideringen av vårdvalet syftar till.

Hon fortsätter:

– De åtgärder som föreslås bör följas upp sex månader efter att avtal skrivits på och utvärderas i samråd med de vårdaktörer som väljer att delta.

Socialdemokraterna, däremot, vill lösa problemet genom att lägga ner vårdval allergologi. Istället vill man koncentrera allergivården till färre och större aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.