Ingvar von Malmborg tycker att det är kallt att vintercykla. Foto: Frida Claesson/SVT

Allt fler stockholmare cyklar på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fyra åren har Stockholms vintercyklister ökat varje år. Om man jämför perioden november till januari i vinter, med samma period för fyra år sedan, har vintercyklisterna ökat med 70 procent.

– Vi vill att fler ska cykla för vi får bättre framkomlighet i stadens trafik, vi får en bättre luft och folks hälsa blir bättre, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholm stad.

Kommunen har räknat antalet vintercyklister genom åtta utsatta mätstationer i stan. Mellan november och januari i vinter gjordes totalt 820 436 cykelpassager vid stationerna. Det är rekord. Samtidigt har årets vinter varit påtagligt mild och det har knappt varit någon snö.

Ingvar von Malmborg: ”Det är inte skönt att cykla på vintern” Foto: Frida Claesson/SVT

Hur ska ni se till att cyklisterna kommer fram säkert?

– Det viktigaste är att se till att cykelbanorna och infrastrukturen är säker och trygg. Att cykelbanan inte helt plötsligt tar slut, eller att det är separerat mellan gående och cyklister. Det handlar också om att se till att cykelbanorna är rena från snö och is.

Antalet cykelpassager under de senaste fyra vintrarna

November – Januari 2016/2017: 480 837 cykelpassager

November – Januari 2017/2018: 626 832 cykelpassager

November – Januari 2018/2019: 709 992 cykelpassager

November – Januari 2019/2020: 820 436 cykelpassager

Källa: Trafikkontoret Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.