Foto: TT

Ambulanspersonal misshandlad med påk

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagsmorgonen larmades en ambulans till en adress i Huddinge söder om Stockholm. På väg tillbaka blev en ur personalen slagen med ett tillhygge.

– Det stod några ungdomar på kanten och en hoppade ut framför ambulansen, som åkte med blåljus, och hoppade tillbaka precis i sista sekund, säger Eva Nilsson, presstalesman vid polisen i Stockholm, till TT.

Ambulansen fullföljde uppdraget, men ingen patient behövde transorteras. När ambulansen lämnade området samma väg hoppade en yngling åter ut framför ambulansen.

Hot och våld mot ambulanspersonal

Slogs med tillhygge

– De stannande för att prata med ungdomarna och då blev en ur personalen slagen med ett tillhygge, något sorts påkaktigt, och sen sprang de från platsen, säger Eva Nilsson.

Personen blev lindrigt skadad. I närområdet greps en pojke under 15 år, och han misstänks nu för våld mot tjänsteman. Fler personer kan komma att gripas.

– Det är förskräckligt att man över huvud taget ger sig på insatspersonal som är ute för att hjälpa folk, säger Eva Nilsson.

Landstinget vill se över ansvarsfrågan

Akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) är ansvarig för ambulansverksamheten i Stockholms läns landsting, reagerar på händelsen och menar att våldet mot blåljuspersonalen har passerat en ny gräns som är oacceptabel.

– Vår personal åker för att rädda liv. Varken personalen eller patienterna ska behöva vara oroliga för att drabbas av våld – personalen som blir direkt utsatt och patienterna som riskerar att ambulansen blir försenad eller inte alls kommer fram, säger akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) i ett pressmeddelande.

I landstingets arbete ingår att skapa rutiner som ökar säkerheten för personalen, men frågan om personalens skydd är polisens ansvar och nu vill hon kalla till möte med inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Jag vill att regeringen gör sin del i att se till att öka säkerheten för blåljuspersonalen. Det kan röra sig om nya arbetssätt, ändrad lagstiftning eller fler poliser, som bland annat Moderaterna nationellt har föreslagit, skriver akutsjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot och våld mot ambulanspersonal

Mer i ämnet