Ambulanspersonal: Vi kommer inte klara julen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har antalet larmsamtal till ambulansen ökat med 14 %, visar siffror från SOS alarm som SVT tagit del av. Nu larmar skyddsombudet vid ambulansen om en hårt pressad personalsituation som kan riskera patientsäkerheten.

– Vi har inte tid att äta lunch och ofta arbetar vi övertid. Det säger sig självt att det här inte är en hållbar arbetssituation när personalen är utarbetad, säger Emil Skoglund som är ambulanssjuksköterska och fackligt skyddsombud för Aisab.

5 586 uppdrag inkom från SOS till ambulanssjukvården vecka 49. Det är 14% fler uppdrag än vecka 46, enligt de siffror som SOS alarm skickar till regionen. 

Emil Skoglund som är skyddsombud och jobbar för regionens ambulansvård AISAB är oroad över att en redan pressad ambulanspersonal nu tvingas jobba ännu hårdare.

Corona i Stockholm

Många uppdrag hör hemma i primärvården

Det är framförallt influensa, covid-19, RS-virus, vinterkräksjuka (calicivirus) och halkskador som han ser är de vanligaste orsakerna till att personer larmat ambulansen. Till viss del är han kritisk till att en del uppdrag egentligen hör hemma i primärvården.

– Vi upplever att vi åker på en hel del prio 1 larm där patienter undersöks och bedöms av oss, men sedan får vara kvar hemma eftersom de inte behöver akutsjukvård, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet