Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi får ett lugn över att vi gör det vi kan för att sänka kostnaderna, säger Madeleine Persson. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Amortering istället för julklapp – Madeleine lägger pengarna på bolånet

Publicerad

I december kommer för många svenskar fler utgifter när julklappar ska inhandlas. Men för många är kostnaderna redan väldigt höga med inflation och ökade räntor. Madeleine Persson och hennes sambo har valt att amortera istället för att köpa julklappar till varandra.

I januari i år flyttade Madeleine Persson och hennes sambo ihop i en fyra i Enskede i Stockholm. Det behövdes mer plats med två bonusbarn varannan vecka. Med flytten kom ökade kostnader och en vilja att prioritera att extraamortera på bolånet.

Hör i videon ovan hur mycket paret betalat av på bolånet och hur mycket månadskostnaden sänkts.

Under året har de avstått bland annat semestrar utomlands för att istället lägga pengarna på amortering. Nu när julen kommer ska de även avstå från julklappar. Men barnen kommer fortsatt få julklappar.

– Det kommer vi inte ta bort, julen är väldigt speciellt för barn och det vill jag inte ta ifrån dem på något sätt, säger Madeleine Persson.

Hur löser du julfirandet i det tuffa ekonomiska läget? Drar du in på julklappar och julmat? Har du några tips på smarta lösningar för ett billigare firande? Vi vill gärna ta del av era berättelser. Mejla svtnyheter@svt.se och bifoga gärna kontaktuppgifter så kanske vi hör av oss,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.